top of page

VARFÖR GÖR VI DETTA?

OM FOLKETS BERÄTTELSER

Vi vill leta upp, lyssna till och lyfta fram de många svenskarnas livsberättelser. Vi tror att alla människor har någonting att berätta om någon hjälper dem att hitta berättelsen, formulera den och om det finns någon som verkligen vill lyssna.

Nyfiket, öppet och inkluderande.

 

När vi lyssnar på fler människor så förstår vi mer om dem, om oss själva och landet vi lever i. Det bidrar till djupare förståelse, högre förtroende och ett tryggare samhälle som bygger på de många människornas upplevelser, perspektiv och behov. Det går inte att bara lyssna på ett visst antal utvalda personer och sen tro att vi vet vad resten tycker, tänker, känner och upplever.
Vi behöver lyssna ännu djupare och på fler.

VAD ÄR PROBLEMET?

Traditionell media har en tendens att lyfta fram samma personer, samma typ av berättelser och därför missa vanliga människors livshistorier. Det saknas fler perspektiv från olika sidor och andra delar i Sverige. Redan kända personer med stora plattformar når ut med sina åsikter, berättelser och perspektiv ännu mer. Sommar i P1, Dramaten, Aftonbladet, stora bokförlag, stora musikfestivaler, stora radiokanaler, kända poddar och stora Tv-produktioner är bara några exempel på forum där många av rösterna, berättelserna och perspektiv kommer från en återkommande grupp människor.

En av anledningarna är förmodligen för att det genererar fler lyssningar, läsningar, klick eller visningar med en känd gäst eftersom den personen kan nå ut på sin redan stora plattform. Det ger fler klick, mer uppmärksamhet och därför mer pengar. Nackdelen är att det blir en liten verklighetsfrånvänd bubbla av berättelser och röster som når de redan invigda. Och vi missar resten av befolkningens upplevelser. De flesta svenskar i Sverige bor inte i Stockholm, lyssnar inte på Sommar i P1 och går inte på teaterföreställningar på Dramaten. Inte för att det i sig är dåligt. Tvärtom. Dessa kultur och medieinstitutioner producerar ofta riktigt bra berättelser. Det är bara inte hela Sverige.

Vi saknar de många svenskarnas livsöden, berättelser och perspektiv.

2.png

Har du en livsberättelse som du vill dela med dig av?

VAD ÄR LÖSNINGEN?

Vi vill tillsammans med dig leta fram, lyssna till och lyfta fram de många svenskarnas livsberättelser. Detta vill vi göra genom att leta på nya platser, hitta fler grupper och personer och tillsammans med vårt stora nätverk av människor söka de röster som inte blir hörda.
 

Med flera års erfarenheter av att jobba med radio, Tv, teater, film, musik, storytelling, samtal och produktioner av egna och andras poddar vill vi skapa en helt ny slags podd.
 

Vi vill inte konkurrera med Sommar i P1, Framgångspodden eller Värvet som redan gör ett bra jobb utan snarare komplettera med fler berättelser, fler röster och andra människor.

HUR GÖR VI DET?

Under juni 2023 lanserar vi vår Kickstarter för att bjuda med dig på resan och för att hjälpa oss hitta fler berättelser, sprida ordet om vårt projekt och stötta oss ekonomiskt så att vi kommer igång med produktionen. Parallellt med att Kickstartern rullar i juni så börjar vi att söka efter dessa berättelser genom digitala kampanjer, genom att fråga i vårt och ditt nätverk och genom att hitta ambassadörer som kan hjälpa oss att få kontakt med människor som har något att berätta.

Utifrån alla inskickade berättelser och nominerade berättare vi får in genomför vi en öppen omröstning så att folket själva får välja vilka 12 berättelser vi sedan väljer att spela in, producera och publicera.


Under sommaren 2023 spelar vi in 12 berättelser för att publicera dem i augusti och september. Med ditt och vårt nätverks hjälp sprider vi dessa berättelser genom sociala medier, traditionell media, digitala annonskampanjer och trailers i våra andra poddar.

VAD BLIR RESULTATET?

De 12 avsnitt som vi spelar in och publicerar under sommaren 2023 är bara början. Samtidigt som vi gör detta försöker vi att tillsammans med dig och alla som lyssnar bygga upp en ekonomisk långsiktighet genom prenumeranter, samarbetspartners och andra former av stöd som möjliggör att detta projekt kan bli återkommande och fortsätter att leta fram, lyssna till och lyfta fram de många svenskarnas berättelser.

 

Vi har en hög ambition att utveckla projektet så att vi kan besöka skolor, äldreboenden och föreningar för att hitta fler berättelser och sprida budskapet om att “alla svenskar har något att berätta”. På lång sikt kan det även resultera i utbildningar, föreläsningar och retreats i Inkluderande Storytelling.

VILKA STÅR BAKOM?

Vi som står bakom idén och initiativet är ett team på fem personer som tillsammans har producerat poddar som “Björn & Navid”, “Hur kan vi?”, “Alex coachar en människa” och “Mansgruppen”.  Vi har producerat böcker, poddar, föreläsningsturnéer och live-events.

KONTAKTA OSS

Tack för ditt mail!

bottom of page