top of page

* INTE SOMMAR I P1

Traditionell media har en tendens att lyfta fram samma personer, samma berättelser och missar därför vanliga svenskars livshistorier. Redan kända personer med stora plattformar når ut med sina åsikter, berättelser och perspektiv ännu mer. Sommar i P1, Dramaten, Aftonbladet, stora bokförlag, påkostade musikfestivaler, etablerade radiokanaler, kända poddar och stora TV-produktioner är bara några exempel på när många av berättelserna kommer från en återkommande grupp människor. Det saknas fler perspektiv från fler delar i Sverige. 

En av anledningarna är förmodligen för att det genererar fler lyssningar, läsningar, klick eller visningar med en känd gäst eftersom den personen kan nå ut på sin redan stora plattform. Det ger fler klick, mer uppmärksamhet och därför mer pengar. Nackdelen är att det blir en liten verklighetsfrånvänd bubbla av berättelser och röster som når de redan invigda. Och vi missar resten av befolkningens upplevelser.

De flesta svenskar i Sverige bor inte i Stockholm, lyssnar inte på Sommar i P1 och går inte på teaterföreställningar på Dramaten. Inte för att det i sig är dåligt. Tvärtom. Dessa kultur- och medieinstitutioner producerar ofta riktigt bra berättelser.

Det är bara inte hela Sverige.

bottom of page